Psihološko savjetovalište

TREĆI SAJAM MENTALNOG ZDRAVLJA

Fakultet za psihologiju i Psihološko savjetovalište za mlade Univerziteta “Bijeljina” u saradnji sa Odjeljenjem za društvene djelatnosti gradske uprave Bijeljina, organizovali su treći po redu Sajam mentalnog zdravlja, pod nazivom “U zdravom duhu, zdravo tijelo”.

Sajam je održan u petak, 26.02.2016. godine, sa početkom u 12 časova, na Univerzitetu “Bijeljina”, Pavlovića put bb.

Ovom prilikom oko 25 izlagača, preko 200 učesnika i 400 posjetilaca, kako iz Republike Srpske, tako i iz inostranstva, se potrudilo da, kroz prikaz svojih aktivnosti koje na različite načine doprinose zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja (nauka, obrazovanje, zdravstvo, kultura, umjetnost, stvaralaštvo, sport…) ispuni cilj Sajma i ukaže na različite aspekte mentalnog zdravlja, ali i da promoviše zdrave modele života.

Novinu ovogodišnjeg Sajma predstavljaju izlagači iz lokalnih udruženja, kao i iz srednjih i osnovnih škola iz regiona, a veliko interesovanje su pokazali i učenici osnovnih škola, koji su učestvovali u programu, ali i posjetili Sajam i bili u prilici da pronađu nešto što bi pobudilo njihovu pažnju i interesovanja.

Po završetku Sajma, svim učesnicima su uručene zahvalnice, a nismo zaboravili ni najmlađe učesnike, kao ni one koji su bili najkreativniji. Ove godine titulu najkreativnijeg štanda poneo je štand Udruženja žena sa invaliditetom „Impuls“, Bijeljina, dok je najmlađi učesnik bila Andrea Lazarević iz kluba Aikido-self-defense, Bijeljina.

Zahvaljujemo se svim učesnicima Sajma, koji su se potrudili da ovaj Sajam bude poseban: Univerzitet „Bijeljina“. Bijeljina, Psihološko savetovalište Niš, JU Ekonomska škola Bijeljina, Medicinska škola „Draginja Nikšić“ Sremska Mitrovica, Osma osnovna škola Brčko Distrikt, Agencija za učenje stranih jezika „Cerovac“ PJ Bijeljina, Omladinski centar „Vermont“ Brčko Distrikt, Udruženje građana za promociju obrazovanje Roma – „Otaharin“ Bijeljina, JZU Zavod za medicinu rada i sporta RS – Centar za medicinu rada i sporta Bijeljina, Koalicija za pozitivnu svijest i promjenu stava prema različitosti ”Uzbuna” Bijeljina, Telefon za psihološko savjetovanje, Društvo psihologa Republike Srpske, Psihološko savjetovalište za mlade Univerziteta „Bijeljina“, Udruženje inovatora regije Bijeljine, Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“ Bijeljina, JU osnovna škola „Jovan Dučić“ Bijeljina, Zvezdana Pejić, slikar, Bijeljina, Milenko Spasojević, grafičar, Bijeljina, Udruženje likovnih umjetnika „Sv.Luka“ Bijeljina, Aikido-self-defense Bijeljina, Taekwondo klub “Sokol”, Bijeljina, Poljoprivredna i medicinska škola Bijeljina.

Veliki broj posjetilaca Sajma iz godine u godinu umnogome potvrđuje da je održavanje jedne ovakve manifestacije od izuzetnog značaja, ne samo za mlade ljude Bijeljine, već i za cjelokupnu jedinicu lokalne samouprave, jer radi na razvijanju svijesti mladih po pitanjima prevencije u oblasti mentalnog zdravlja, u okviru šireg pojma zdravstvene kulture. Stoga nam je ideja da Sajam postane dio zvaničnog kalendara dešavanja, ne samo našeg Univerziteta, već i grada Bijeljine. Nadamo se da je ovogodišnji Sajam bio bolji od prethodnog i da je ispunio očekivanja posjetilaca.