Psihodrama

Psihodrama je akcioni oblik psihoterapije u kojem se životne situacije pojedinca odigravaju na takozvanoj „sceni“, u grupnom ili individualnom radu. Psihodramski terapijski proces zasniva se na spontanosti „ovdje i sada“ i ima za cilj da osobi omogući proširenje repertoara uloga, da se bolje realizuje u postojećim, da neke od uloga odbaci i prihvati nove. Psihodrama omogućuje osobi da izvede ili dovrši ono što u životu nije mogao, nije znao ili možda nije smio, otkrivajući tako vlastita ograničenja i učeći kako da slobodno izražava misli i osjećanja kroz svoje ponašanje.

U psihodrami nema ni koncepta zdravlja (normalnosti) ni patologije, što joj daje mogućnost široke primjene u radu sa različitim populacijama i raznim vrstama problema, kao što su problemi u interpersonalnim odnosima: porodičnim, partnerskim, odnosima među prijateljima, problemima u učenju, problemima vezanim za nedostatak samopouzdanja, neprihvaćenost, neprilagođenost, inhibiranost, anksioznost, depresivnost, fobije.

U planu je formiranje više iskustvenih terapijskih grupa za psihodramu, koje će voditi Jelena Jovanović, psihodramski terapeut u superviziji. U okviru grupa, mladi će imati priliku da rade na svojim problemima, uz mogućnost održavanja više kreativnih psihodramskih radionica, sa različitim temama iz oblasti primarne prevencije, aktuelnih problema, profesionalne orijentacije. U zavisnosti od interesovanja, moguće je formirati i edukativnu grupu za psihodramu