Psihološko savjetovalište

NOĆ ISTRAŽIVAČA 2017

U Bijeljini je održana šesta po redu Noć istraživača pod sloganom “Kreiramo bolje sutra”. Noć istraživača organizovana je u petak, 29.09.2017. godine, u Centru za kulturu, od 17:00 do 22:00 časa. Ovom prilikom, različite institucije, kompanije, organizacije, istraživači i naučnici imali su zadatak da podstaknu, motivišu i zainteresuju širu publiku za naučno istraživački rad i inovacije.

Psihološko savjetovalište za mlade Univerziteta „Bijeljina“ je i ove godine uzelo učešće na Noći istraživača i posjetiocima pripremilo različite poklone i zanimljive aktivnosti. Posjetioci su imali priliku, između ostalog, da besplatno rješavaju testove koji se tiču njihovih osobina ličnosti, kreativnosti, emocionalne pismenosti, partnerske vezanosti, zadovoljstva životom, načina kako se suočavaju sa stresom, ali i da sami u razgovoru sa volonterima i rukovodiocem Savjetovališta zaključe da li je “Psiholog babaroga”.

U planu je bila i realizacija psihodramske radionice, na kojoj bi publika imala priliku da aktivno učestvuje, ali se ona zbog nedostatka adekvatnog prostora nije održala. Svi posjetioci Noći istraživača, imali su mogućnost da izvuku svoju poruku ili dobiju neki od poklona, koje su im pripremili vredi volonteri Savjetovališta, dok su najmlađi posjetioci crtali i pisali poruke Savjetovalištu i razgovarali sa volonterima o tome šta sve podrazumeva poziv psihologa.

Opšti utisak je da se najmlađi posjetioci ne boje odlaska kod psihologa, da bi rado sa njim razgovarali ukoliko imaju neki problem, ali pod uslovom da to niko ne zna. Većina njih poznaje nekog ko odlazi kod psihologa i u tome ne vidi ništa loše. Ovo ohrabrujuće saznanje govori u prilog važnosti uloge psihologa u razvoju mladih, ali i potrebe za kontinuiranim radom na razbijanju predrasuda kada je obraćanje mladih za psihološku pomoć u pitanju.